Menas, laimė ir prakeiksmas būti moterimi

Būti moterim nelengva. Tiek spaudimo iš reklamščikų, feministinio fronto, giminių. Turi nuolat mainyti kaukes ir būt vienokia darbo pokalbyje, kitokia turguj, dar kitokia lovoj. Turi nepamiršti, kada galima būti moteriška, o kada nevalia. Kada galima būti moteriške, o kada geriau nereikia. Kada galima flirtuoti, o kada reikia. Turi gerai apsvarsyti, ar nori uždirbti daugiau už savo vyrą. Taip pat turi neįsijausti ir būdama tik namų šeimininke. Turi iš pirmo žvilgsnio pamatyti, kuris kaimynas numindo tavo gėlynėlį, o kada vyras mylėtis nenori visai ne dėl to, kad yra pavargęs. Turi būti graži, bet ne visiems. Turi būti gera, bet ne visada. Ir negali pasisiot nusisukus į artimiausią medį. Niekada.

Moteris turi laikyt visus namų kampus, bet taip subtiliai, kad vyras galvotų, kad jis laiko bent tris. Turi gimdyt vaikus, bent du. Ir juos išauginti gerais žmonėmis. O prieš tą išaugimą nusaugoti kaskart, kai jie krenta žemyn galva ant asfalto. Po išaugimo irgi dažniausiai tenka juos saugot. Ir niekada negalima verkti, kai kiti mato. Negalima verkti prie vaikų, nes tie išsigąs. Negalima verkti prie vyro, nes tas išsigąs dar labiau. Negalima verkti prie draugių, nes tos dar ims manyti, kad joms gyventi sekasi geriau. Galima verkti tik duše garsiai bėgant vandeniui, prieš tai nusivalius tušą kosmetine servetėle.

Neatsimenu, kada aš tiksliai supratau, kad užaugusi turėsiu būti moterim. Gal kai mama pirmą kartą supynė bantikus į kasas, gal kai pirmą kartą žiūrėjau, kaip senelė siuva sukneles barbei. Gal tai įvyko kiek vėliau, kai pirmą kartą įsimylėjau murziną mušeiką, besikarstantį darželio sūpynių vamzdžiais. O gal visai vėlai, kai laikiau apkabinus mylimą vyrą už tų plačių pečių ir nežinojau, ką sakyti, kad jį paguost. Žinau, kad netapau moterimi, kai išmokau gaminti lazaniją ar kai pirmą kart pasimylėjau ant kažkokio sklepo laiptų. Gal tikrai reikia pagimdyti vaiką, kad suprastum, ką reiškia būti ta moterimi.

Ir nežinau, gerai ar blogai, kad augau lygybės laikais, kai galėjau nešiot suplyšusius sportbačius, žaisti kamuoliu su berniukais, gerti bare alų, mylėtis su nepažįstamais vyrais ir nemokėti vaikščioti su aukštakulniais. Kartais pagalvoju, kad nenoriu tos lygybės, noriu siuvinėt gėlytes auksiniame narvelyje liemenį susiveržus korsetu, nešioti vyrui brendį ir arbatą ant porcelianinio padėklo, ir būt gražia, tik tiek. Nors, geriau pagalvojus, turbūt ir tais laikais moterys buvo kur kas daugiau, nei kad dabar aš matau aliejiniuose paveiksluose.

Didžiausias keistumas apima pagalvojus, kad aš neturiu galvoje jokio žemėlapio, kokia turėtų būti tobula moteris. Nei kaip ji turėtų elgtis, nei kaip atrodyti, nei ką daryti. Jokia profesija man neatrodo tinkama tobulai moteriai, joks vyras nebūtų jai pakankamai pakankamas. Nepaisant to, manau, kad ta moteris tikrai egzistuoja, kartu su kitomis tobulybėmis. Ji gurkšnoja kavą iš vidutinio dydžio puodelio, kavą su šlakeliu grietinėlės, be cukraus. Sėdi terasoje prie rožių krūmo ir skaito knygą kietais viršeliais. Ir vėjas pusto jos plaukus, moteris nerūko ir neturi niekur spėti, grįžti ar išeiti.

,

  1. Muzi
    2012.05.02 @ 13:38 linkas

    Labai gera skaityti buvo. [Neištvėriau nepasakius] ;)

  2. alkoholikairnieksai
    2012.05.02 @ 13:42 linkas

    malonu girdėt;)

  3. Difuzija
    2012.05.02 @ 18:35 linkas

    Jei rašytumei knygas, tai jas būtinai pirkčiau. Tavo įrašai turi tą kažką, kas skaitant užkabina. Ir žodžiai nėra tušti, nebylūs. Moki daug pasakyti nepravėrusi lūpų. Man patinka! Ir čia tokia nuomonė perskaičius didžiąją dalį Tavo įrašų, ne vieną. Likusius tikiuosi perskaitysiu artimiausiu metu :)))

  4. Difuzija
    2012.05.02 @ 18:36 linkas

    Beje, labai maloni blogo išvaizda. Maloniai žiūrisi. Niekas neerzina. Jauku!

  5. Hanerietė
    2012.05.02 @ 19:34 linkas

    Ta vieta apie verkimą nereali. Aš mėgstu paverkti užsidariusi virtuvėj (mėgstamiausias moters kambarys, kur jos niekas netrukdo užsiimti savo pomėgiais :) ), atsigulusi ant grindų ir visu garsu įsijungusi muziką, kad niekas niekada nesužinotų kaip garsiai ir bauginančiai aš moku kūkčioti.
    Aš visada vaikštau apsirengusi kostiumą “aš ne boba ir nekenčiu bobų ir auginu sau kiaušus”. Bet viduje aš tokia moteriška. Tokia jautri ir pilna rūpesčio. Aš galiu išlaipinti iš mašinos girtą vyrą, išspirti, o paskui stovėti namie prie lango ir kas minutę tikrinti ar išspirtasis nepareina. Galiu tris valandas gaminti, kad vyras pasijustų šiek tiek palepintas (o dažniausiai nepasijunta). Ir galiu apsiverkti, nes į mane pažiūrėjo ne taip. Lygiai taip pat galiu ašaroti, nes mano Geriausia Draugė tekės be manęs.
    Tokia gi boba…
    Gerai, kad niekas to nemato :)

  6. alkoholikairnieksai
    2012.05.03 @ 06:31 linkas

    difuzija, sunkus reikalas tos knygos, matai, neužtenka tik pradėt, reik ir pabaigti, kai sugalvosiu, kaip tai apeit, gal ir bus tų knygų… ačiū už pagyrimą dėl blog’o išvaizdos, daug prie to buvo padirbėta, html’us ir css’us netgi teko perprasti, bet viską pati padariau :)

    haneriete, velniškai pažįstama tai, ką čia parašei, viskas iki paskutinio žodžio. ir aš irgi pagalvoju “gerai, kad niekas to nemato”, tik čiuju ne visada tai būna tiesa.

  7. Hanerietė
    2012.05.03 @ 09:25 linkas

    Manau, Vyras kitame kambaryje tikrai girdi. Bet nurašo tai moteriškiems nesusipratimams. Ir gerai. Būtų baisiai gėda, jei paskui paklaustų ko nors ar, išvis, jei veiksmo metu užeitų vidun. Tektų kraustytis iš jo namų, nepakėlus užgriuvusios gėdos.

  8. alkoholikairnieksai
    2012.05.03 @ 13:44 linkas

    kuo toliau tuo labiau įsitikinu, kad tikrai verta dažnas kitos lyties “nesąmones” nurašyti tos lyties nesusipratimams. nes jie tikrai egzistuoja, kartojasi, jų nesuprasi ir jie tikrai ne visada reiškia, kaip mums galėtų pasirodyti, pasaulio pabaigą. gi bobos irgi kartais bliauna ir ašaromis taškosi dėl nieko – kad ir, tarkim, jas netikėtai sugraudenusio peizažo ant spanguolių sulčių pakelio. čia iš asmeninės patirties :)

  9. crazy
    2012.05.03 @ 20:35 linkas

    merginos merginos…:)
    siaip jau normalus vyrai zino apie moteriskas nuotaiku kaitas ir kitas “keistenybes” ir moteru su kiausais jiems visai nereikia, tad tikrai nieko baisaus jeigu kartais pazliumbsit jiems ant peties, be jokios priezasties…:)
    kartais. nes jeigu per daznai, tada gali pradet tikrai jaudintis:)

  10. crazy
    2012.05.03 @ 20:35 linkas

    atleiskit, kad isiterpiau i jusu moteriska pokalbi.

  11. alkoholikairnieksai
    2012.05.04 @ 09:33 linkas

    :))

  12. Aistė
    2012.05.04 @ 14:27 linkas

    na na. mane irgi pradėjo aplankyti mintys apie (labai) arti esantį žengimą į trečią dešimtį ir laiką būt moterimi. o aš vis dar viską geriu iš butelio, nešioju suplyšusius ir nešvarius sporbačius bei baisiai daug keikiuos. kartais prisimenu vieną alkoholikę bobą, kuri kartais įšokdavo į troleibusą važiuojnatį link centro Kaune, ji visada būdavo susivėlus, apgirtus ir mėgdavo šaukti vpieriod, bijau, kad man gresia ;/

  13. crazy
    2012.05.05 @ 09:19 linkas

    and it’s funny because….?:)

    o siaip, tu tikrai galetum valgyti duona is to, kas tau taip patinka – rasydama – jei tik tikrai to panoresi.
    pvz, nesenai uzkliuvo uz akiu delfyje straipsnis apie vaikus is zurnalo “Moteris”:

    http://www.moteris.lt/lt/naujienos/santykiai/psichologija/gal_galit_istraukti_savo_vaika_is_mano_rankines/

    nieko neprimena?
    tavo blogo iraso “apie tuos padarus”?:)
    tik ismesti keiksmazodzius, uzapvalinti kelis astresnius kampus, ir tavasis irasas niekuo nenusileistu sios zurnalistes straipsniui:)

  14. alkoholikairnieksai
    2012.05.07 @ 12:09 linkas

    žinau, kad galėčiau, bet per daug tingiu bandyt ten įsitrinti. turbūt tai didžiausias mano fantastiškos karjeros stabdis – noriu, kad viskas įvyktų savaime ir darbas rastų mane.
    taip ir lieku norėdama :D

  15. crazy
    2012.05.07 @ 20:06 linkas

    :)

  16. ankstyvasis P. Šklėrius
    2012.05.09 @ 11:40 linkas

    “noriu, kad viskas įvyktų savaime ir darbas rastų mane” – čia kaip ir aš – laukiu, kada man parašys iš kokios nors leidyklos ir sakys “nepyk, kad taip ilgai užtrukom, bet dabar jau išleisim tai, ką parašysi” ;)

    man tai kartais būna taip, kad aplanko labai didelė euforija dėl neaišku ko (kad debesys gražūs, kad pamačiau įsimylėjelių porelę, kad pagalvojau, jog reiktų susituokti su ta ar ana mergina) ir aš net verkt noriu ;)

  17. alkoholikairnieksai
    2012.05.09 @ 11:46 linkas

    perduok tai leidyklai, kai pagaliau atsibus, kad ir aš laukiu jų apsireiškimo ;)

  18. crazy
    2012.05.13 @ 18:29 linkas

    cia tu pati piesei?

  19. alkoholikairnieksai
    2012.05.13 @ 19:41 linkas

    cha, tikrai ne :) piešė Garance Doré.

  20. sony
    2012.05.13 @ 21:01 linkas

    puikūs įrašai, visai netyčia atradau šitą blogą ir gerai pažvengiau prieš miegą.

  21. crazy
    2012.05.13 @ 21:02 linkas

    jau nebe pirmas piešinukas – pagalvojau, gal čia tavo pačios kūryba…:)
    gražu…
    o kodėl gi kitame blogo įraše ir pačiai kažko nenupiešus? ;)

  22. crazy
    2012.05.13 @ 21:03 linkas

    bet nuotraukų buvo ir tavo darytų? :)

  23. alkoholikairnieksai
    2012.05.14 @ 10:06 linkas

    sony, smagu girdėt! netingėjau net pasekti, kokiu būdu atradai ;)
    crazy, nebeužsiimu piešimu. nuotraukos jei mano ir darytos tai nebent su webcamu nes fotikas sugedęs ;D

  24. crazy
    2012.05.15 @ 08:28 linkas

    siais laikais fotikus naudoja tik profesionalai, o visi kiti – smartphone’us arba paprastus mobiliakus:)

  25. alkoholikairnieksai
    2012.05.16 @ 17:27 linkas

    aš labai nešiuolaikiška nes vienintelis kietas dalykas mano mobiliake yra žibintuvėlis :)

  26. crazy
    2012.05.17 @ 21:32 linkas

    na va, tada turi puikia galimybe “vienu suviu nusauti du zuikius” :)
    pasikeisk dabartini mobiliaka i siuolaikiskesni aparata su bent 3-5Mpx kamera :)
    plius, ten dar galesi tureti ir zibintuveli, ir MP3 grotuva, ir t.t.:)

    P.S. (bet siaip, is esmes, as pries medziokle:)) )

  27. taliban
    2012.05.21 @ 15:13 linkas

    Crazy – kodėl tik profesionalai? Keistas požiūris…

  28. alkoholikairnieksai
    2012.05.22 @ 11:21 linkas

    aha, aš norėčiau ne smartphone’o, o veidrodinio fotiko, būčiau tada tokia self-proclaimed profesionalė, da kokius akinius nuo saulės hipsteriškus įsigyčiau ir rockabillišką skarelę :))
    fotkinčiau pagrinde visokius close-up’us ir savo šunį, gal dar miegantį vyrą. viską publikuočiau FB išskirtiniams draugų ratams :D
    laukiu dovanų.

  29. crazy
    2012.05.23 @ 08:13 linkas

    to taliban:

    tai realybe, faktas – o ne mano poziuris :)
    negirdejai, tarkim, kad Kodak visai neseniai buvo prie bankroto slenkscio ir visiskai atsisake fotoaparatu verslo?
    o gal pastebejai, kaip beveik isnyko fotoaparatu parduotuves, kuriu anksciau buvo vos ne ant kiekvieno kampo?
    galu gale, susigooglink statistika, ir pamatysi kaip beveik geometrine progresija fotoaparatu pardavimai lekia zemyn, tad prie ko cia mano poziuris? :)
    as nieko pries – juk vis dar yra islike ir megeju fotografuotoju, kurie mieliau naudoja paprastus foto aparatus.

  30. crazy
    2012.05.23 @ 08:17 linkas

    to alkoholikairnieksai:

    veidrodiniai, tai cia tie, kur kainos prasideda nuo 2,000 litu? :)
    hehe, ne, tokio neturiu – tureciau, gal ir padovanociau;)))
    bet vis dar kazkur stalciuje metosi paprastas skaitmeninis fotikas, kurio jau praktiskai 4-5 metus nenaudojau… o pries kelis menesius ismeciau beveik nauja seno tipo juostini fotoaparata… eina sau, kaip greitai lekia laikas ir kaip sparciai viskas keiciasi.
    as tai visai noreciau grizti i praeiti :)

  31. alkoholikairnieksai
    2012.05.23 @ 14:16 linkas

    aha, tie mažuliai brangūs. gali ir lievesnį padovanot, aš nieko prieš. maniškei skaitmeninei muilinei jau 7 metai, batarkių nebepriima :(

  32. taliban
    2012.05.23 @ 14:43 linkas

    išmetei fotiką? ai patylėsiu išvis gal….

  33. alkoholikairnieksai
    2012.05.23 @ 14:52 linkas

    na tai ne visi mato vertę tuose zenituose ir smenose :) aš irgi, pavyzdžiui, nematau, jei užimtų vietą stalčiuj ilgą laiką ir niekas juo nesinaudotų irgi mesčiau. dar, aišku, galima padovanot kam nors per forumus, bet pati žinai, kaip ten sunku su chebra susitart. šian va išmečiau gražius medžiaginius 42 dydžio adidasus. bet manau bomžas per 10 minučių pasiėmė. ir visi patenkinti.

  34. crazy
    2012.05.24 @ 09:15 linkas

    to taliban:

    iš tikrųjų, kai neturi jokių argumentų apginti savo nuomonę, geriausia patylėti :)

    to alkoholikairnieksai:

    aš ta skaitmenini irgi pirkau pries kokius 7-8 metus, ten toks paprastas, rodos, 4 Mpx, 3x optinis, na bet veikiantis. Pažiūrėsim, parleksiu į LT tikriausiai pries Kalėdas, gal tikrai parvešiu ji tau :)
    O tu savąjį dar pabandyk paknibineti, gal kažkur nekontaktuoja – buna kartais, kad tie kontaktiniai geleziukai apauga apnasom ar nulinksta ir tiesiog nebepasiekia batareikos.

  35. crazy
    2012.05.24 @ 09:16 linkas

    O dėl to seno fotiko, na niekam jis nebuvo reikalingas…. Teko išmesti…

  36. alkoholikairnieksai
    2012.05.24 @ 11:12 linkas

    kad tam mano fotikui kai įdedi geras naujas batarkes, jos išsikrauna po vieno kadro :)

  37. crazy
    2012.05.25 @ 18:29 linkas

    tada laikas mesti jį į šiukšlių kibirą :)
    Jei pažadi manąjį naudoti pagal paskirtį, manau rimtai reiks tau jį padovanot :)

«