Retrospektas

Visą gyvenimą būdama velniškai nepareiginga išbuvau pareiginga. Maža būdama, sušluodavau šiukšles po durų kilimėliu, bardaką nuo lovos – į stalčius, kalną rūbų – po lova. Iš išorės viskas būdavo gerai, tik šypsena kartais išduodavo. Mokykloj nedarydavau namų darbų, arba padarydavau belekaip per 15 minučių ir gaudavau gerus pažymius. Per kontrolinius špargalkės nuguldavo visas rankas, ir po kiek laiko nuprakaituodavo, bet gaudavau gerus pažymius. Baigiau mokyklą jei ne raudonu diplomu, tai bent vienu pagyrimu iš direktoriaus rankų už šimtuką.

Štai jau beveik baigiau univerą – nors dažnai į paskaitas ir tuo labiau kolius bei prezentacijas ateidavau nemiegojus, miegojus ne namie, dar girta, susivėlus ir nepersirengus, nepasimokius, ir gaudavau normalius pažymius. Ne gerus, bet tokius pat kaip tada, kai nuoširdžiai mokydavaus. Praleidinėjau paskaitas, o galiausiai į jas nuėjus, prasvajodavau apie vasarą, mylimus ir nemylimus vyrus, vakarykščius šposus ir išdaigas. Net jei negausiu diplomo, gavau daug daugiau – tokių pažinčių, kurias noris apkabinti, išbučiuoti ir nepaleisti. Arba net daugiau – paleisti, jei jos to norėtų.

Neakademiškumas manyje buvo šitaip įaugęs. Man patiko bėgiot iš pamokų, paskui iš paskaitų, nelaiku ir ne vietoj gerti alų, dėstytojams užduoti durnus klausimus ir šaipytis iš stropių mergaičių. Per tuos keturis metus VU tiek visko nutiko, net nežinau, ką ilgiausiai prisiminsiu, kai viskas baigsis. Gal kaip antram kurse pirmoj pikto dėstytojo paskaitoj man buvo taip bloga, kad maniau stAčiai apsivemsiu, o dėstytojas užrakino auditorijos duris. Gal kaip važiavom su grupiokais namo iš tūsofkės kopose ir man sijonas užsikišo už triūsikų ir visi juokėsi iki ašarų. Gal kaip pirmam kurse abi su G buvom įsimylėjusios po vyrą iš festivalio ir abiems nieko neišėjo, tai tik daug rūkėm jos laiptinėj ir apie tai kalbėjom. Gal kaip pirmą kartą gėrėm dviese su D ir pamatėm, kad visai nebaisu. Gal viską, gal nieko. Gal kažkam pasibaigus, daug kas tęsis toliau. Gal dar įdomiau, nors kiek ir brandžiau. Arba nebūtinai brandžiau.

Nes nepaisant to, kad niekada nebūsim jaunesni nei šiąnakt, net nebūtina būti jaunesniems. Visų mokslo įstaigų baigimas atveria tokias duris, kurias mes matom tik tol, kol galutinai nebaigiam tų įstaigų. Ir aš šiandien noriu eit vartytis žolėje ir skaityti žolėje knygas, noriu gert alų lauko kabakuose iki aušros su nepažįstamais vyrais, ir paskui jų daugiau niekada nebepamatyt, noriu nusipirkt aliejinių dažų ir tapyt, nors tapyba man turbūt niekada nereikš tik tapybos, kartais būna, kad nepamiršti. Ir galbūt tapo net geriau, kad sulaukus dvidešimt plius imi viską matyti daug plačiau – ir aš galiu nenustygti vietoj vien nuo minties, kad važiuosim pasiklausyt metalo į Varšuvą, bet taip pat su mielu noru galiu važiuot pasitūsint į Sūpynes. Kažkaip ramu, net ne pavasariškai.

Dabar belieka sugalvot, ką darysiu kitąmet, jei vis gi VU man neduos diplomo, nes esu neakademiška, neperspektyvi ir labai smarkiai nekenčiu beveik visko, kas susiję su univeru. Čia kaip vaikystėj visi rašydavo į atminimus – kokia pamoka mėgstamiausias? Pertrauka.

, , ,

  1. buržujus
    2011.05.05 @ 21:05 linkas

    Moksliukė!

  2. alkoholikairnieksai
    2011.05.05 @ 21:42 linkas

    žiurkečka.

  3. deathblow
    2011.05.05 @ 23:02 linkas

    septintoj klasėj bandžiau atgaivinti tą atminimų/anketų reikalą, bet sugalvjau tiek nesąmoningų klausimų, kad ta anketa visus erzino. reiks paieškot, kai grįšiu į Alytų ;)

    aš irgi galvoju, ką aš prisiminsiu iš bakalauro studijų. greičiausiai gyvenimą bendrabutyje. čia buvo vienas svarbiausių universitetų.

  4. proz
    2011.05.06 @ 02:10 linkas

    “Visų mokslo įstaigų baigimas atveria tokias duris, kurias mes matom tik tol, kol galutinai nebaigiam tų įstaigų.” – labai taikliai. blecha, jaučiuosi kaip dvyliktoj klasėj, tik dar neramiau. nors visgi univiero su visais nuotykiais, istorijom ir chebra ilgėsiuos labiau nei šūlios.

  5. ML
    2011.05.06 @ 09:59 linkas

    Norėčiau visai dabar būt dvidešimt plius, o ne trisdešimt minus :)

  6. alkoholikairnieksai
    2011.05.06 @ 10:23 linkas

    povilai, vis paapgailestauju, kad neteko patirti barako. manau, man ten būtų pats tas :) o atsiminimų sąsiuvinuką padarysiu grupiokam, kad užpildytų.

    proz, aš kažkaip nesusikūriau univero chebros, tik kelias drauges, su kuriom tai jau tikrai bendrausim toliau (na bet aš to labai tikiuosi). ir bus dar geriau, nes nereiks mokytis! juk univeras realiai tiesiog suveda su puikiais žmonėmis, čia jo teigiama funkcija ir baigiasi.

    ML, o kur ta riba? nuo penketo? nes kai man bus 25 tikrai nelaikysiu savęs trisdešimt minus :)

  7. ML
    2011.05.06 @ 11:04 linkas

    Gal nuo 27 minusas prasideda?. Tada arba prisijungi prie klubo “27” arba miršti iš lėto :)

  8. alkoholikairnieksai
    2011.05.06 @ 11:22 linkas

    žinai, aš tai manau, kad ne nuo skaičiaus riba prasideda. esu mačius ir dvidešimtmečių mirštančių iš lėto, ir šešiasdešimtmečių, kuriems tik kelių sąnariai kartais patrugdo skraidyt :)
    o jungtis prie klubo labai labai lieva mintis ;)

  9. do
    2011.05.06 @ 12:06 linkas

    kaip smagu, kad tavo rašiniuose nostalgija studentiškiems metams užkvipo. O aš jau maniau, kad vienintelė ją jaučiu… Gražus įrašas :*

  10. Pėdutė
    2011.05.06 @ 13:33 linkas

    Skaitau tave ir suprantu, kad aš turbūt dar neakademiškesnė. Universitetui nostalgijos nejaučiu beveik jokios. Per šiuos metus, kai nebetrinu reguliariai jame savo užpakalio, niekad nebuvau pagalvojusi, kad noriu grįžti, o kadangi liko BBD, tai tik galvodavau, kaip nenoriu grįžti. Ir dar piktuliau, kad darbą susiradau ir s**a bakalaurinis trukdo dirbt tą darbą, kuris man žiauriai patinka.
    Tai tiek. Back to BBD. Ačiū, kad užpildei anketą :)

  11. alkoholikairnieksai
    2011.05.06 @ 21:14 linkas

    do, aš iš prigimties nostalgiška!

    pėdute, tai jei dirbi mylimą darbą, aišku, kad nugaruoja prisiminimai iš nemylimo univero ;) pasidalink tyrimo rezultatais, kai baigsi, įdomu!

  12. Pėdutė
    2011.05.06 @ 23:26 linkas

    Kad man dar bedarbei būnant nelabai jo trūko :) O kai giminė apie magistrą kalbą, man visi plaukai piestu stojasi. Gal dar kada pribręsiu tam, bet kol kas…
    O tyrimo rezultatais būtinai pasidalinsiu :)

  13. Stebuklingas Šeškas
    2011.05.07 @ 00:08 linkas

    O koks planas kai gausi diplomą?

  14. alkoholikairnieksai
    2011.05.07 @ 01:00 linkas

    šeškai, nėr plano. and that’s fakin fantastic :)

    edit: bet vis dėlto, this kinda sums it up.

  15. Petras
    2011.05.10 @ 09:17 linkas

    Klausyk, o tu su visu VU drinking and fucking ar ne ?

  16. alkoholikairnieksai
    2011.05.10 @ 10:16 linkas

    kad su tais, su kuriais drinking and fucking, neklausiu, iš kokio jie univiero :/ o kodėl tu šitaip nemandagiai domiesi?

  17. Peetras
    2011.05.10 @ 14:15 linkas

    Nekultura.. sakyciau reikia klausti, o vdrug uzleksim ?

«