Apie valią ir galimybes

Paauglystėj aš žiūrėdavau labai daug filmų. Dažniausiai tai būdavo romantinės komedijos/dramos maždaug tokiu siužetu:

1. mergaitė ir berniukas, labai skirtingi, susitinka netikėtomis aplinkybėmis. aišku tai, kad jie per daug skirtingi, kad jiems kas nors išeitų
2. jiems kas nors išeina, berniukas įsimyli, mergaitė įsimyli, jie bučiuojasi ant sūpynių prie didelio amerikoniško tilto
3. sninga dideliais kąsniais arba žydi vyšnios
4. atsiranda blogas žmogus arba netikusi aplinkybė, mergaitė išeina arba berniukas išeina, mergaitė verkia, berniukas spardo alaus skardinę žemyn gatve
5. lyja lietus, griaudžia griaustinis, žaibuoja
6. mergaitė ir berniukas susitinka lietuje
7. pabaigos titrai, visi laimingi

Tuos filmus dažniausiai žiūrėdavau per tv3 arba eidavau su geriausia to meto drauge į Vingio kino teatrą. Nusipirkdavom colos ir guminukų. Tada labai būdavo lengva padalinti pinigus – kinas, guminukai, pietūs mokykoj. Dar Kalėdinės dovanos. Mes visi dovanodavomės vieni kitiems dovanas ir pageidautinai brangesnes, nes kitaip lievai.

Paskui pasikeitė situacija, tėvas nebeturėjo pinigų, ir aš nustojau eit į kinus ir žiūrėt romantines komedijas, tačiau, nepaisant to, iki šiandien jaučių jų proto išpisimo laipsnį. Kaip sociologijos bakalaurantė, dažnai pasvarstau apie žmogų (pageidautinai mergaitę), užaugintą be kokio romantinės komedijos/dramos indėlio į socializacijos procesą. Šekspyras irgi galėtų būti išstumtas už ribų. Ir Liudas Vasaris, seksovas kunigėlis laisvamaniškom mintim po sutana. O Dikaprijus – tik tokiuose filmuose kaip Krepšininko dienoraštis.

Man kažkada sakė, kad jei aš kada turėsiu vaikų, jie bus vaikščiojantys socialiniai eksperimentai, nes aš stengsiuos juos išauginti be tų errorų ir neatitikimų, kuriuos pati išgyvenau. Tada dar bandžiau ginčytis, bet man suvertė stopkę brendžio į burną ir pasakė, kad mano vaikai tada neturės nė lašo to, ką turiu aš.

Dar turiu tokį folderį kompe, pavadintą Perlai, ir ten visokių internetinių draugų ir nedraugų mintys, kurios man pasirodė kažkuo vertingos – nes tokios, kaip mano, arba visiškai priešingos. Ten yra ir ta nežinau kieno ir nežinau kur rasta citata, skambanti maždaug taip, kad pasikeitus požiūriui pasikeis ir aplinkybės. Mane tos mintys tuo ir žavi, kad jos labai skambios ir elementarios, bet realybėj menkai pritaikomos.

Kuomet mano viena draugė dar nebuvo susitvarkius gyvenimo ir prisidirbdavo panašiai kaip aš, mes sėdėdavom jos laiptinėj, rūkydavom mėtines cigaretes, ir aš galėdavau jai pasakoti tas citatas ir aiškinti, kaip viskas gyvenime yra gražu ir paprasta. Vieną vakarą ji manęs paklausė, ar aš pati suprantu, ką kalbu ir kad prisitaikyčiau tai sau. Kurį laiką patarimų jei nebeduodavau, o paskui ir reikalo nebeliko.

O man yra sakę, kad viena didžiausių mano problemų yra ta, kad man per daug patinka, kai man sekasi, ir kai viskas vyksta visiškai ne pagal planą, bet finale sėkmingai. Ir aš nuolat stengiuos sudaryti tas aplinkybes tai sėkmei įvykti, bet galiausiai viskas išeina atvirkščiai. Ir aš netgi dėl to nepergyvenu, mėlynės užgyja per maždaug pusantros savaitės.

Paprastas gero gyvenimo planas:

1. yra aplinkybė, kuriai reikia priimti sprendimą
2. yra geras sprendimas ir blogas sprendimas
3. blogas sprendimas kartais atrodo visai nieko
4. geras sprendimas kartais atrodo durna klaida
5. nepaisant atrodymų, reikia rinktis gerą sprendimą
6. pabaigos titrai, visi laimingi

Vis pagalvoju, kodėl visos vaikiškos pasakos baigiasi vestuvėm, o ne prasideda. Nes tada jos nebebūtų pasakos?

,

  1. bartaz
    2010.12.19 @ 13:30 linkas

    kaip tik dabar rodo šiuolaikišką pasaką per lnk, apie tai kaip dvi merginos įsimyli viena kitą ir ten laižosi ir pan. Nebebus daugiau pasakų :D Nes jos baigiasi po pirmo bučinio su liežuviu:)

  2. alkoholikairnieksai
    2010.12.19 @ 13:37 linkas

    vidury dienos rodo? kaip nesuveikė gražulio įstatymukas :D

  3. rednails
    2010.12.19 @ 14:17 linkas

    kaip tavo drauge susitvarke gyvenima?
    skamba viliojanciai.

  4. alkoholikairnieksai
    2010.12.19 @ 14:23 linkas

    jei atsakysiu, tai pasakysi “bleet”, tai pati pagalvok kaip moterys ir vyrai susitvarko gyvenimus?

  5. stebuklingas
    2010.12.19 @ 15:42 linkas

    Man irgi dimou kaip? aš tai iš gyvulių pasaulio

  6. alkoholikairnieksai
    2010.12.19 @ 17:26 linkas

    susirandi vyrą/žmoną, gražiai įsimyli, ir tave myli, nebegalvoji, nebeanalizuoji, nesitrankai po barus ieškodamas laimės, pilnatvės ar nuotykių, viską turi namučiuose prie židinuko, kačiuko/nedidelio šunelio prie kojų. ir susitvarko gyvenimas, ramybė ateina, tau nieko daugiau nebereik.

    vis dar nežinau, ar taip norėčiau, o jei ir norėčiau, tai kuriam laikui.

  7. deathblow
    2010.12.19 @ 19:22 linkas

    bravo už paskutinę pastraipą.

    aš kartais irgi pagalvoju: gal mest tą mąstymą ir nueit lengviausiu keliu? bet kad nežinau, kas būtų, jei po kiek laiko užmirščiau, jog nemąstau ir vėl pamąstyčiau ;)

  8. stebuklingas
    2010.12.19 @ 22:12 linkas

    Aš manau kad padariau tieisngia kad po pirmų metų draugystės jos nevedžiau, o ji pasirodo apie tai galvojo :-D aš nemanau, kad ramus gyvenimas yra tvarkingas. Manau Tieisog riekia pasitikėt savo žmogumi ir daryti ką nori. Nes jeigu tave į priekį varo adrenalinas tu jo negausi namie prie židinio. Man dabar aišku kodėl po 3 metų būna skirybos. O tvarkingas gyvenimas yra toks gyvenimas kai tu gyveni ir tau tai patinka,

  9. alkoholikairnieksai
    2010.12.19 @ 23:03 linkas

    deathblow, bravo už trečią tavo sakinį;))

    šeškai, na aš ten tik vieną variantą papasakojau, kaip rednails prašė:) svarbiausia turbūt, kad pasaulio supratimas sutaptų. ir tvarkingo gyvenimo vizija.

  10. matrica
    2010.12.20 @ 09:18 linkas

    Kažkur jau matyt rašiau (gal ne čia?), kad labai svarbu yra kas vaikui yra skaitoma, kokius filmus jis žiūri. Aišku, laimingai gyventi yra banalu, neanalizuoti, nekapstyti yra paviršutiniška ir tikrą gyvenimo gyli pasieki tik užknisdamas save ir kitus egzistencializmu iki begalybės, bet… Pastebėjau, kad tos mergaitės, kurioms mamos vaikystėje skaitė tik pasakas apie princų ir princesių meilę, jau paauglystėje žinojo, kad susiras žmogų, kurį mylės, kuris mylės ją, prisidarys vaikų ir ilgai laimingai gyvens. Ir mano nustebimui, tos mergaitės užaugo, susirado vyrą (susitvarkė gyvenimą?), pasigimdė vaikų ir gražiai gyvena. Aišku yra labai protinga mąstyti, giliai kapstyti, bet kartais man atrodo, jog protingi žmonės randa atsakymus į klausimus, o ne tik juos uždavinėja.

  11. alkoholikairnieksai
    2010.12.20 @ 11:20 linkas

    na nes gal susiformavo jom tasai “reikia” ir “gerai”. aš tai pepę ilgakojinę ir ronją plėšiko dukrą skaičiau, dar padaužų kaimo vaikus.

    dėl klausimų, tai žinoma, bet kiekvienas atsakymas juk iškelia naują klausimą, jei ne – tai negeras atsakymas.

    o sena mano meilė folk-punkui pataria paklausyt Frank Turner – Photosynthesis. atkreipiant dėmesį į lyrics’us :)

  12. matrica
    2010.12.20 @ 13:30 linkas

    Aš irgi tas pačias knygas skaičiau ir savo vaikams turbūt neskaityčiau pasakų apie princą ir princesę. Juk galima ir pavyzdžiu mokyti.
    O kas dėl Photosynthesis, tai aš dar toje stadijoje, kai niekas neatrodo keista, tik pms nustojau sirgti prieš kokius keturis metus. Nes laiko gaila pasidarė. Ir nežadu gyventi nuobodžiai, ir nežadu dirbti 50 metų to, kas nepatinka, ir nežadu laiku patylėti. Negali visą laiką ilgėtis praeities, dūsauti dėl paauglystės neišsipildžiusių svajonių, nes dabartinis laikas yra žymiai geresnis nei tas, kuris bus (vien dėl to jau, kad mes iš tiesų senstam) ir esu tikra, kad šis laikas turi būti išnaudotas su visais savo privalumais. Čia šiaip pamąstymai po folk-punk, nieko asmeniško :)

  13. stebuklingas
    2010.12.20 @ 19:43 linkas

    As tai skaityt pradejau nuo kokio 18 metu tik. iki tol neskaiciau visai.
    Ir ble man atrodo baigiu isprotet. pats sau priestaruaju.

  14. alkoholikairnieksai
    2010.12.20 @ 19:48 linkas

    matrica, gi pms yra puiki atmaskė, jei ne prieš kitus, tai bent prieš save. niekada to neatsisakyčiau :D
    taip, folk-punkas iššaukia pamąstymus:)

    šeškai, prieštaravimas tai manau vis šiokia tokia diskusija, o diskusija (net su savim) visada veda į tobulėjimą, ne?
    gal tu vaikystėj buvai socialesnis vaikas nei aš. aš namie sėdėdavau nes tėvai griežti buvo ir va knygas skaitydavau. nuo 18 kaip tik nustojau :D

  15. stebuklingas
    2010.12.22 @ 22:50 linkas

    Buvo tik dvi moterys kuriu PMS as maciau viena vuo mano klasioke kita miegodavo salia manes. Kaip vienam durnam filme pasake : Tobulininasis yra masturbacija, Destrukcija yra tikras dalykas.
    Mnao tevas buvo alkoholikas mama daug dirbdavo,… Leidima rukyti namie gavau nuo 16 mam labai nenorejo kad pradeciau gerti……

  16. alkoholikairnieksai
    2010.12.23 @ 02:28 linkas

    fight clubas, you;)
    tai kada eisim išgert?

  17. stebuklingas
    2010.12.23 @ 19:54 linkas

    Aš truputį į užsienį išvažiuoju atostogų. Tai turbūt reikia gerti tada kai grįšiu

  18. Monikėl
    2011.04.11 @ 18:30 linkas

    Kartais galvoju, kad čia pati rašau. Tik tiek, kad negeriu tiek daug. Nors ir norėčiau. Tai va, tie visi Radauskai, analizavimai, psichologija. Net vaikai – socialiniai eksperimentai. Skirtumas tas, kad aš dėl savęs pati taip manau, o tau taip sako kažkas :)

  19. alkoholikairnieksai
    2011.04.11 @ 23:23 linkas

    negeri tiek, kiek norėtum? visada welcome išgert kartu ;)

«