Muzikos reikia klausyti, o ne apie ją rašyt

Pagiringą ir fiziškai skausmingą šeštadienio rytą žiūrėjau pseudo-dokumentinį filmą apie Norvegijos trolius ir per pabaigos titrus išgirdau labai kietą norvegišką hardkoro grupę, kuri visą šeštadienį prabuvo mylimiausia. Kai per last.fm’ą bandžiau rast similar artist’ų, tai tesugebėjau rast vietom nevisai lievo metalo. Tas mane privertė iš naujo sumerimti, kad niekada nemokėjau žodžiais paaiškinti, kuo skiriasi metalas nuo hardkoro.

Didžiausias nemalonumas buvo per antrąjį ZooFestą, kuomet grojant Brosided manęs draugė paklausė, kas čia per stilius, ir aš net negalvodama atsakiau, kad lietuviškas hardkoriukas ir kad jie visai zjb, o kai grojant sekančiai grupei ji paklausė to paties, aš atsakiau, kad metalas ir kad einam geriau alaus pasiimt. Tada ji pasakė, kad aš nelabai suprantu ką šneku, nes šios dvi grupės abseliučiai nesiskiria.

Begeriant alų aš ilgokai stengiaus tiek jai tiek sau išaiškinti, kuo skiriasi tie du stiliai, bet pasilikau ties tuo, kad gitarų skambesiu ir vokalu. Pati suprasdama, kad toks paaiškinimas visiškai lievas, nukreipiau temą. Taigi, grįžtant prie šeštadienį aptiktos norvegiško hardkoro grupės, jie vietom tikrai skamba kaip metalas, bet tik labai mažom vietom. Tada ėmiau mąstyt, kad gal tai vis dėlto metalo grupė, bet žinant, kiek to metalo rūšių ir porūšių yra, visai pasidaviau. Ir nepaisant tos grupės kietumo aš vistiek visą šeštadienį likau nelabai kokios nuotaikos, nes supratau, kad per tuos beveik tris metus, praėjusio nuo to pokalbio su drauge aš taip ir neišmokau trumpai ir nepainiai išsakyti, kuo skiriasi tie du stiliai. Gal taip yra dėl to, kad muzikos visada klausydavau arba pagal ją gerdavau alų, o ne apie ją šnekėdavau.

Kalbant apie muziką, tai mane visada kiek stebindavo mano skonis. Šiaip aš net nelabai mėgstu apie jį kalbėti. Tai panašu lyg kalbėjimas apie savo vaiką, kuris yra kiek rytardas. Viskas prasidėjo, kuomet šeštoj klasėj, kai visi pildydavo anketas apie save, prie mylimiausio atlikėjo rašydavau Mango, nes kitų nežinojau. Septintoj klasėj pamėgau grupę Right Said Fred (o taip…), o aštuntoj klausiau Avril Lavigne. Kažkur tuo metu išgirdau ir kitas populiariojo pop-punk’o grupes ir jaučiausi esanti labai kieta. Tiesa, taip pat  tuo metu klausiausi ir Evanescence beigi Alanis Morisette.

Dabar maniškis last.fm mėgstamiausių stilių tinklelis teigia, jog aš daugiausiai klausausi punko, reggae, elektronikos, hardcoro, beatboxo, dubo, post-rocko, indie ir hip-hopo (??). Konkretumo įsikūnyjimas, net neminint kitų 50 smulkesnių stilių šoneliuose. Ir nors man labiausiai patinka hardcoro koncertai, nes street punkui ir jo publikai jaučiuos per sena, už Dub FX koncertą mokėčiau bet kiek pinigų, kartais, kai niekas negirdi, paklausau D. Rice, buvau Limp Bizkit koncerte, tačiau geriausias live pasirodymas ever buvo Gogol Bordello, galiu apsiverkti nuo to trū dirty folk punko lyricsų, pirma daina, kurią išmokau pagroti gitara buvo Psicho Neišeik, man labai patinka G&G, moku mintinai SoKo dainas, žiūrėjau Burleską dėl Aguileros, nes ji man pati gražiausia moteris, tačiau yra labai mažai moterų vokalisčių, kurios susilaukia mano palankumo, tačiau išskirtinai nereali yra Battle of Mice mergina, dažnai atsibudus man galvoj skamba Frekenbokų Dolfina, tikrai nesuprantu kodėl, ir jei manęs paklausia, kokios muzikos klausau, tai aš visada sutrinku. Tiksliai galėčiau pasakyti tik kokios neklausau. Tačiau nesuklysiu pasakydama, kad viskas priklauso nuo girtumo laipsnio.

Dar aš neturiu normalaus plėjerio, mano kompo garsas yra mažiau nei šūdinas, tačiau šian puskė pamokino, kaip pasigarsint specially winampą (facepalm…), į festivalius važiuoju tikrai ne visada dėl muzikos, bet visada kiek nepalankiai žiūriu į tuos, kurie prie klubų visą koncertą prastovi ir prageria alų vietoj to, kad eitų į vidų, kita vertus, ir pati taip retsykiais darau, ir man kiek gaila, kad aš neturiu mylimiausios grupės, kuri visada išliks mylimiausia, man atrodo, kad tai labai daug ką pasako ir apie mano asmenybę. Finale norėčiau pasidalinti šia daina, tiesiog šiaip sau:

, ,

  1. bbzn
    2011.02.13 @ 22:25 linkas
  2. alkoholikairnieksai
    2011.02.13 @ 22:55 linkas

    gausus vaišių stalas vakarėlyje matomai buvo :D

  3. do
    2011.02.14 @ 12:10 linkas

    post-rock??? :)~

  4. alkoholikairnieksai
    2011.02.14 @ 17:05 linkas

    jo. nežinau ką tas saitas už tai užskaitė, čiuju Tesą. šiaip keistas tas last.fm. prisimenu kaip kažkada sakei, kad jei reiktų išsitrint visus soc tinklapius ir vieną pasilikt, tai last.fmą pasiliktum.

  5. Adis
    2011.02.14 @ 17:36 linkas

    Ehehėj. Trollhunteris irgi kaiptyč vakar sužiūrėtas. Visai nebloga nordiška komedija.

    O šitie Kvelertak irgi visai nieko (o dar ir būgnačius su Motörhead maikonu!), nors gal kiek ir per isteriškas vokalas.

  6. Audro
    2011.02.14 @ 21:20 linkas

    Haha, Kvelertak užrodė prieš porą savaičių draugas, tai irgi buvau pakibęs dienelei, kitai.
    O Behemoth kažkada galėjau klausyt, o daba ne.

  7. do
    2011.02.15 @ 00:00 linkas

    Ten ne last.fm tagus skaičiuoja, o šiaip kažin kieno sukurta programikė. A, o tagus pačius gi bendriau patys vartotojai sužymi, tai jie čia gali būti kalti. Arba dar Explosions in the sky (:

  8. alkoholikairnieksai
    2011.02.15 @ 09:28 linkas

    kietas tas vokalas, toj dainoj Mjod ta vieta ta-ta-ta-ta!!! :D tai jūs man pasakykit, Kvelertak hc ar metalas? :D

    dovile, nu jojo tą ir turėjau omeny. explosions tik per sesiją klausau kai reik konspektą klausyt skaityt :))

  9. Audro
    2011.02.15 @ 11:01 linkas

    Metalcore :D

  10. alkoholikairnieksai
    2011.02.15 @ 12:19 linkas

    na taip tai viską paaiškina :D

  11. Stebuklingas Šeškas
    2011.02.16 @ 21:23 linkas

    Aš primečiau kad tu ne per sena

  12. Piktas gnomas Arvydas
    2011.02.17 @ 00:30 linkas

    Iš skandinaviškų dalykų man labai patinka Takida. Paklausyk, gal ir tavo skrandžiui tiks.

  13. alkoholikairnieksai
    2011.02.17 @ 11:17 linkas

    šeškai, nu aš ir primetu kad šiaip nesu sena, bet turėjau omeny, kad lietuviško pankroko (konkrečiai pankroko) koncertuose publikos amžiaus vidurkis gerai būtų kad siektų 18 :)
    pernai per Gadi irgi buvo tas jausmas užgaudęs. bet bandau atlaikyt :D

    gnomai, būtinai! užkibau kiek ant norgiško playlisto, gerai bus ant švediško pereit :)

  14. Piktas gnomas Arvydas
    2011.02.17 @ 23:22 linkas

    Curly Sue, The reason to cry, The dread. Rodos, šitos mėgstamiausios mano. Papasakok kaip patiko.

  15. alkoholikairnieksai
    2011.02.17 @ 23:32 linkas

    parsisiunčiau albumą Bury the Lies, realiai tai aš neklausau tokio rokelio, bet pasileidau grot, ir ieškojau shotų receptų internete, tai net nepajaučiau, kaip susiklausė.
    savam žanre tai visai jėga. bet mano skrandžiui hardkoriukas labiau :))

  16. Piktas gnomas Arvydas
    2011.02.18 @ 01:03 linkas

    nebepatinki tu man.

  17. alkoholikairnieksai
    2011.02.18 @ 09:20 linkas

    va tai tau :DD gal dar pasitaisysiu laiko bėgy.

  18. buržujus
    2011.02.21 @ 14:17 linkas

    Užvakar Trolius pažiūrėjom, visai nieko :) O grupė irgi užkabino ausį :)

    Dėl metalo ir hardkoro – same here. Koks pažįstamas vis mesteli “taigi ten taip pat daužosi ir rėkia”, bet apskritai nekildavo problemų išaiškinti, koks skirtumas. Vien vaizdiniai ir idėjiniai skirtumai yra gan dideli.

  19. alkoholikairnieksai
    2011.02.21 @ 16:09 linkas

    tai taip taip, vaizdiniai, idėjiniai, lyricsai. bet tarkim aš negaliu išaiškint, kuo skiriasi būgnų/gitarų partijos. nu girdisi, kad kitaip, bet neturiu išsilavinimo ar tai įgūdžių pasakyt kuo būtent kitaip :)

«